Controleer uw verzekering bij verduurzaming

Energietransitie en verduurzaming, we kunnen er niet omheen. Het is raadzaam bij investeringen rondom het bedrijfspand of woning altijd in gesprek te gaan met uw adviseur om te kijken of dit aanleiding is om uw verzekering aan te passen.

Overstappen op duurzame energiebronnen

De energietransitie en het overstappen op duurzame energiebronnen moet de klimaatverandering zoveel mogelijk tegengaan. We worden gestimuleerd om over te gaan op duurzame energie. Elke ondernemer en particulier krijgt ermee te maken, verzekeraars ook. De ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie volgen elkaar snel op. Er zijn veel mooie duurzame initiatieven, maar de nieuwe risico’s geven verzekeraars ook enorme uitdagingen. Verzekeraars pleiten dan ook voor het invoeren van veilige en uniforme standaarden die bij voorkeur wettelijk moeten worden verankerd. Waar krijgt u mee te maken of wat kunt u doen om tot een veilige energietransitie te komen? Hieronder enkele voorbeelden:

Isolatiemateriaal

De laatste jaren zijn er verschillende incidenten geweest met brandbaar isolatiemateriaal. Isolatie is vanuit het oogpunt van duurzaamheid belangrijk. Maar uit kostenoverweging wordt nog te vaak gekozen voor brandbare kunststof isolatiematerialen, zoals het brandbare EPS. Naast huizen, bedrijven, ziekenhuizen en scholen, waren er ook stalbranden waarbij brandbaar isolatiemateriaal een grote rol speelde. Toegepaste constructiematerialen kunnen bijdragen aan preventie, brandbare isolatiematerialen zorgen er echter voor dat branden zich sneller uitbreiden dan gewenst. Het is daardoor moeilijker om te vluchten en de gevolgen van een brand te beperken. Verzekeraars vinden verbetering noodzakelijk. Bij nieuwbouw en renovatie kunnen bijvoorbeeld flinke verbeterslagen worden gemaakt.

Lithium-ionbatterij

Een lithium-ionbatterij is een lichtgewicht oplaadbare batterij of accu. Lithium-ion komt in veel batterijen voor; van batterijen die zijn ontworpen voor elektrische voertuigen tot opladers van speelgoed, mobiele telefoons en nog veel meer. Het gebruik van dit soort batterijen is niet zonder risico. Ze kunnen oververhit raken en in brand vliegen. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het opladen, door het gebruik van niet-originele opladers en bij overladen of beschadigingen. Er zijn een aantal preventietips voor het juiste gebruik van deze batterijen, te denken aan de accu van de lader halen als deze vol is of laad de accu bij voorkeur overdag op. Zonnepanelen Het aantal zonnepanelen in ons land groeit hard. ’Geen verzekering voor bedrijfspand met zonnepanelen’, zo kon in de media worden gelezen. Dat wekt de suggestie dat verzekeraars terughoudend zouden zijn. En misschien zelfs de energietransitie vertragen door het stellen van zware eisen, het doorvoeren van premieverhogingen of het niet-accepteren van zonnepanelen als risico. Dit beeld is uiteraard onjuist, verzekeraars hebben als grote institutionele beleggers niet voor niets ook het Klimaatakkoord onderschreven en stimuleren een veilige energietransitie.

Informeer uw adviseur

Een belangrijke rol is weggelegd voor de verzekeringsadviseur, met name bij de grotere, bedrijfsmatige risico’s. Als u nadenkt over het plaatsen van zonnepanelen, elektrische laadpalen op of aan uw bedrijfspand, informeer dan vooral uw verzekeringsadviseur. Uw verzekeringsadviseur kan (op voorhand) contact leggen met de verzekeraars omdat deze duurzame aanpassingen mogelijke gevolgen kan hebben voor de verzekering. Door het risico vooraf te laten beoordelen en controleren is het nog mogelijk om aanpassingen aan bijvoorbeeld het dak door te voeren of andere eisen op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid. Dit vergroot de verzekerbaarheid en voorkomt verrassingen. Een duurzame samenleving creëren we door samen de schouders eronder te zetten en als u goed verzekerd bent.

Column: Ronald de Valk, Adviseur Bedrijven bij Kuiper Verzekeringen (Ondernemend Friesland, 2023-02)